дългът към себе си

Всеки един от нас има свое точно определено място. От чистачът на обувки, през готвача, до писателя и адвоката. За чистача на обувки е гордост да изпълнява задължението си, да прави обувките на хората красиви и чисти, да го прави колкото добре може, никога по-малко. Така казва Изтокът.

Трудността в задача идва не само от смяната на перспективата, от предразсъдъците, от нагласите. Че кой чисти обувки и се гордее с това? Трудното е да намериш своя истински дълг, своето уникално място и точно предназначение. Аз го наричам призвание.

Когато намерим и приемем своя дълг, потича реката на съзиданието и удовлетворението. Там се ражда любовта, която даваме без да търсим нищо в замяна. Способността да даваме без очаквания.

Една скъпа приятелка ми каза, че пишейки, пишеш на себе си. Разни хора се спират и четат, но всъщност ти сам се четеш и всеки път избираш какво да видиш в своето писание. Критикуваме се, хвалим се, срамуваме се, уязвими сме. Защитаваме се от собствените си слабости. Приписваме си качества, които бленуваме. Градим се такива, каквито искаме да бъдем – честни, прями, уважавани, четени, коментирани, харесвани, оклеветени, провокиращи, искрени, емоционални, арогантни.

Ако приемем писането за свой дълг, за акт на единение с предназначението си и решим да уважим мястото, което ни е дадено само на нас, тогава би следвало да го правим безкористно, отдадено, давайки най-доброто от себе си, без да се интересуваме от наградата и раздавайки плодовете на своя труд. Без привързаност, без идентификация.

Търсейки своя дълг вече дълго време, започвам да си мисля дали всъщност той не ми се е разкрил, може би е вече в мен, може би го изпълнявам ежедневно? Нося го вътре и постоянно говоря как го търся навън, мисля го, възпявам го, отчаяно го гоня. А той чака да погледна навътре. Когато съм готова.shoe shinerснимка: foter.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s