Букай и съвпаденията.

Има книги, които остават следа. Независимо дали са световна класика, бестселър или неизвестна повест.

Книгите на Букай за мен са следи от моя собствен живот. Всяка една от тях се появяваше в точно определен момент от живота ми и в извънземен синхрон с моя лична дилема.

„Нека ти разкажа“ – първата книга, която ми попадна случайно от приятелка и преобърна всичко мое. История за пътищата, срещите, разговорите с другите и със себе си. Безценно и свидно. Вдъхновението за живот, което изпитах в онзи мрачен период след първата ми среща с Хорхе прерасна в бурно и нахъсано желание за знание, промяна, развитие.

„Писма до Клаудия“ – тази книга докосва с интимността и истинността си. Единственото, което помня беше красивия прям поетичен Хорхе, рисуващ с думите си приемаща и облагородяваща любов.

„Приказки за размисъл“ – веднъж, когато с много близък приятел споделяхме терзанията на вътрешния си свят му казах каква е най-голямата ми житейска мечта – да стана мъдра. „Приказки за размисъл“ има този заряд да преобразява, да дава нов смисъл на баналните ежедневности, да внася целомъдрие и смирение дори в скарани с търпението хора като мен.

„Да се обичаме с отворени очи“ – пряма, стряскаща, позната, отричана. Тази книга е една от най-специалните за мен. Попадна ми, когато случайно влязох в Сиела и реших да проверя дали случайно няма нещо ново на любимия ми ‘Дебел’. Отново ме свари в момент, когато ежедневно размишлявах и си блъсках главата какво да правя с дългогодишната ми връзка. Не ми даде решение. Разбрах само че искам да обичам.

След седмица разбрах от уличен афиш, че моят мечтан Хорхе ще идва при мен. За да подпише моята книга. Сега имам негов скъп образ, незабравим щур спомен от двучасовото висене пред Хеликон и прекрасна несъвършена снимка с него и палецът на най-добрата ми приятелка.

„Трите въпроса – кой съм? накъде отивам? с кого?“ – пътуващата книга. Обожавам тази книга. Купувала съм я три пъти, подарявала съм я или съм я пращала в чужбина на приятели и съм чела различна глава от всяка една от книгите, които съм раздала. Тази книга учи на себепознание, подрежда мислите на изгубените и подава ръка за прошка със себе си. Откри ме в есента на 2010, когато имах нужда от себе си повече от всякога. Завърших я в есента на 2011 и нямаше повече мен от това, което намерих в нейните страници.

„Разказвай с мен“ – няма книга, излъчваща и вливаща повече свобода. Свобода да обичаш, да се развиваш, да вярваш, да не изискваш, да се наслаждаваш, да споделяш. След като я прочетох исках да тичам, мислех си „Щом аз съм човек, а някой друг човек е изпитал такава огромна свобода и любов в себе си, значи и аз имам потенциал да постигна същото и си обещавам никога да не се задоволя с по-малко!“

„От самоуважението до егоизма“ – видях я точно преди да замина да уча три месеца навън. Исках да е там с мен. Отворих я чак когато се прибрах обратно в България, но знам, че пътуването заедно ме е свързало още повече с нея. Книгата говори за вътрешните ни борби, за възпитанието и родителите ни, за вредните заучени страхове, които ограничават свободата и смелостта. В диалог с един случаен някой Хорхе блесва с прозорливост, опитен терапевтичен поглед и характерната добронамерена прямота. Задължителна е за страхливци.

„Пътят на сълзите“ – тази книга е различна, поне на външен вид – дебели корици и луксозна хартия, два пъти размера на предишните. Още не съм я прочела. Не знам дали ми се плаче или искам да прибягам през пътя набързо и да видя какво има накрая. А може би трябва да се върна на тази за страхливците. Със сигурност знам, че съвпаденията не свършват и независимо дали го осъзнавам или не – идва при мен в подходящия момент. За първи път не си я купувам сама, а ми е подаряват; и това е ново и различно.

Мога да кажа, че тези книгите ме научиха да живея. Развълнуваха ме, разобличиха ме, промениха ме. Сега Хорхе е мой скъп приятел и пътеводител. Простота, смисъл, благодарност, смелост – това е Хорхе. И любов, много любов.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s