Пътеписи в оранжево.

В Холандия съм. За около 3 месеца. Вече почти мина първият. Не може да се каже, че съм усетила напълно духа и културата, мога да споделя само бегли, субективни, интересни моменти и наблюдения. Които може да се променят драстично до края на престоя ми.

Холандците са мили и директни. Знаят какво искат и не се притесняват да го поискат. Карат се, ако ходиш в лентата за колела, не те пускат с ябълка в автобуса, почти всички разбират английски (всъщност засега не съм срещнала някой, който не говори), не пушат трева, ядат доста пържено, но карат колела всеки ден, не възприемат реда като нещо чак толкова страхотно, обичат да разпускат на карнавали и ги чакат с нетърпение всяка година. Пият бира в чаша от 200мл.

Досега не съм срещала кофти отношение. По-скоро обратното. Един нейтив ме заговори в автобуса и сподели, че се занимава с образование, попита дали имаме проблеми в България – „О да, определено имаме проблеми“, беше моят искрен отговор, а той отвърна „О, не, Ботсвана има проблеми“. Сподели, че не е съгласен колко много ни пресират от ЕС и че трябва повече търпение, докато дойде промяната. На тях също им отнело доста време, докато постигнат това, което имат сега. Готино мислене. Жалко,че и Херд Леерс не е толкова готин.

Холандия е на последно място по всякакъв вид сексисъм и на едно от последните по неравенство между половете. Заедно с Австралия. Тук жени карат камиони, автобуси, чистят улици, занимават се яко с наука и с всякакви странни спортове. И това се усеща и по улиците. Ярки дрехи, силно изразен темперамент, стил, излъчване. Холандските жени са истинско социално явление. Особено 50-годишните лели, които тичат по тениски на моста, докато аз профучавам с нинджа аутфита си покрай тях. В мълчаливо благоговение.

Духът на градовете е типично немски с една идея по-пикантен нюанс, заради стряскащо готината съвременна архитектура, огромния велотрафик и кофишоповете. Храната е евтина, транспортът и услугите скъпи. Няма нито едно денонощно заведение, а в понеделник работата започва чак в 13.

Спокойна, свободомислеща и пряма. Такава е Холандия през моите очи.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s