старопланински монолози.

Завръщам се в морския град и ме гони меланхолия. Но не по неговите стари улици, а по планината, която допреди 3 часа съзерцавах безмълвно.

thinking in colours

Обичам я безусловно и категорично от първия път, когато стъпих нависоко. Бях на 8. Още тогава усетих грижовната й прегръдка в дълбоките й гори и неописуемото усещане за свобода, което вдишвах с всяка измината крачка. Ако си добър и внимателен с нея, тя ти отвръща със същото и ти осигурява леко и приятно време, студени поточета в задушаващата жега и несравнимо спокойствие, в което тишината те гали като нежна изкусна мелодия без ноти.

Вървя по прашните пътеки, а погледът ми ту се спира върху пухкавите кълба облаци, ту се връща обратно на пътя, концентриран и внимателен. Имам време да обмисля всичко, но мисълта губи тежест с всяко следващо издишване. Пръхтя доволно и усещам порива на собствения си дъх – чист, бърз и отмерен. Тук времето и пространството се нижат по своя планински маршрут като лента на гимнастичка – своеволно, но изящно и красиво. Всеки миг е толкова важен и значим, че двата дни прекарани нависоко ми се струват цяла вечност, прекарана в рая. Накрая стигам върха и не си спомням колко съм уморена, защото този миг е най-щастливият. Започвам дори да тичам в радостен тръс, опитвайки се да приличам на конете, кацнали на облаците. Усмихвам се и си спомням „Пак съм тук. Сякаш винаги съм била и винаги ще бъда.“

Планината е мой съкровен приятел, трезв учител и горд паметник на величествената природа. Тя ме приютява, когато ми трябва подкрепа и ми влива сили, когато трябва да продължа напред сама. Безразсъдна в забързаните си реки и хармонична с всеки един мимолетен звук, всеки един уникален живот.

Вървя и слушам изкусните монолози на старопланинската тишина; трепетните възклицания на скачащите извори и плътния отмерен тембър на прохладните тъмни гори. Аз също съм част от този монолог. Включвам се в талантливия оркестър и се полюшвам в съзвучие с природата и света. Аз съм природата.

endless
endless

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s