причините да вярвам.

Наскоро по време на една от редовните ни терасни интелектуални размишления с баща ми стигнахме до оптимистичното и честно казано доста реалистично заключение, че светът се събужда. Събужда се от инертността, безинициативността, от дългия сън на безропотно подчинение на нечии остарели и опровергани идеологии и догматични манипулации. И това много ми харесва.

1. ТЕД. Това е едно от нещата, което освен че внася несравнимо разнообразие и знание в живота ми, ми подсказа идеята, че видите ли, хората имат нужда да обменят идеи, да размишляват, да се развълнуват, да споделят своите житейски пътища, да се обединят в една прекрасна общност, защото ТЕД действително кара човек да усеща специфично чувство на принадлежност.

2. Форуми. Съгласна съм, че в известна степен форумите десоциализират, не могат да пресъздадат истински човешки контакт и комуникация, а също така понякога са чиста загуба на време. Аз говоря за други форуми. Това са „места“, в които хората излагат своето мнение или виждане относно даден проблем, без да претендират за неговата 100-процентова валидност и доказуемост. Интересно е как именно ненатрапчивостта и свободата на изказа при този тип общуване някак магически ти става симпатичен и интуитивен. Не толкова крайният резултат или отговор на даден проблем е вълнуващ, колкото размишленията и въпросите, който си задават, впрягайки в действие мисловните си схеми и готовността с удоволстие да ги променят.

3. Бунтове. Не съм привърженик на насилието, жестокостта ми е чужда като способ за интеракция, но има нещо положително и жизнеутвърждаващо в бунтовете, което ме изпълва с ентусиазъм. Почти във всички краища на света, всеки ден изригват яростни бунтове. Хипотезите относно мотивите за причинения хаос са много; това което успявам да видя аз зад кървавите, цинични и противоречиви кадри е следното  – желание за промяна, смелост да въстанеш, протест срещу инертността, бунт срещу установените неефективни норми, вътрешен тласък към прогрес, развитие и най-накрая необходимост от обществен баланс. Любопитен поглед върху социалното неравенство тук.

4. Блогове. Наред със социалните мрежи, които не мога да пропусна да изтъкна като очевиден пример за необходимостта ни от обединение и споделяне, едно друго стремително развиващо се онлайн явление, грабва вниманието ми. Блогърстването действително се налага като една доста стабилна нова медия. С тази разлика, че тук няма цензура, политически манипулации и за разлика от избирателната пропускливост на масовите медии, тук информацията е напълно автентична, както се казва в RAW формат. Можем да се натъкнем на безкрайни идиотии и неграмотни съчинения, а в следващия момент да попаднем на брилянтен експертен анализ, духовит житейски размисъл или феноменално нова идея за устройството на света. Особено ми харесва да намирам такива. :)

5. Документални филми, книги, youtube, ерудирани популярни личности. Вече утвърдени и доказани методи за формиране на критична гледна точка.

Харесва ми стремежът на съвремието ни да стимулира предприемачеството, личностното израстване, обменa на информация, било то чрез повече пропускливи държавни граници или свободен достъп до информация. Харесва ми идеята, че мога всеки момент да изпратя и-мейл на колеги в Рейкявик, Мозамбик или Владовосток. Още повече ми харесва, че мога направо да отида там и да ги попитам лично. Харесва ми неоценъчното мислене на новото време и гъделичкащия интерес да срещнеш някой, който да мисли на 180 градуса.

Харесва ми да живея сред хора, които са готови да оспорят една идея със същата сила и енергия, с която се дивят на нейната уникалност.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s