Да живееш с Невроза. Полезно know-how

Всички сме невротици. И по-добре, защото другата алтернатива не е особено късметлийска.
Лутаме се в безкрайни невротични страхове, обграждаме се с дебели и високи стени от психични защити. И по-добре, че ги има.

Но толкова ли е страшно да живееш така? Всъщност ако погледнем малко по-креативно можем да видим, че невротичните хора имат  своите предимства. Има нещо особено романтично, магнетично и творческо в невротиците. Те са винаги под пара, чупят пръсти или хапят нервно устни, почти винаги нещо необичайно им се върти в главата, докато не са заети да мислят за срама, страха, вината, ревността и други сложни вътрешни преживявания. Неврозата е едновременно болестта и цярът на творческите личности. Едни от най-големите гении (след психотиците, разбира се), са творили своите шедьоври напълно отдадени и обладани от своята невротика. Обсесията и мощната вътрешна енергия елегантно се сублимират в любознателност, ентусиазъм и копнеж за действие. Като цяло, съвсем нелош начин да преобразуваш неспокойството и да си дадеш покой. Поне временен. Но дали разбираме този свой потенциал? Дали сме способни от време на време да се отдаваме на натрапливостите, за да се запознаем по-добре със себе си, или предпочитаме да караме по стария заобиколен, но отъпкан път, като внимаваме да не събудим този взривоопасен вулкан от енергия в себе си? Предвид оптимистичния довод, че от невроза трудно се полудява, си струва да се опита. Поне аз смятам така.

1. Да се живее с Невроза не е толкова страшно. Дори понякога може да се окаже доста изобретателен и находчив съквартирант. Но знай, че винаги ще си намери начин да се оправдае или да намери обяснение за поведението си, така че няма особен смисъл да спориш с нея.

2. Невроза е страхотен мислител. Общо взето тя живее с мислите си, както другите живеят с колегите и децата си. Често можеш да я уловиш дори да жестомимира с лицето си, все едно води критичен, но поучителен разговор с тях. Полезен съвет при съжителство с нея е да се внимава при инвазивни включвания от сорта на „За какво пак си се умислила?“ или „Ехо, има ли някой?“ – „Разбира се, че има, но за Бога, не виждаш ли, че съм заета?“

3. Преди всичко, Невроза е завиден творец. Тя е в състояние да твори образи и сценарии във фантазията си 24/7. Твори дори когато спи. Дори тогава е най-продуктивна. Тя е мечтата на всеки криейтив отдел! Има, обаче, една особеност в нейното творчество и това е несклонността й да подарява продуктите си. Иска ги за себе си. Не се склонява дори да ги продаде. Често това се случва, понеже всяка нова идея или образ се превръща в част на мислите й, а тя като съвестна майка се чувства длъжна да се грижи за тях и да ги храни.

4. С Невроза никога не е скучно. Като това не е нито добре, нито зле. Почти винаги има за какво да говори и то по най-странния и забавен начин – обличайки всичко в изкусни метафори и преобразени фигури, приличащи на зле замаскирани американци на Хелоуин – очевидно е на какво се опитват да изглеждат, но никога не успяват да скрият напълно последните кичури коса изпод перуката. Разговорите с нея са същинска главоблъсканица – уж ти казва едно, но ти сам трябва да разгадаеш какво точно е имала предвид. Или какво точно се е опитала да скрие така, че да провокира твоето собствено Его да се размърда.

5. Невроза е аболютен педант на тема чистота, ето защо е добре да знаеш това още преди да си подписал договора за наем. Ще те ръчка да чистите стаите всяка седмица до блясък, за да се отърве от всяко едно незначително петънце. Знаеш ли как можеш да я поядосаш, ако ти се качи на главата? – накарай я да се отървете от прашлясалите вехтории в стария шкаф – дори няма да си помисли за чистене следващия месец.

6. Най-после, Невроза е човек на крайностите. Чувствителна, нежна, но смела натура. Уязвимостта й понякога може да се помирише, друг път светът е в краката й и сякаш цялата вселена работи за нея. В тези моменти е най-добре да я наблюдаваш безмълвно, да кимаш безпристрастно като обигран психоаналитик и да не се опитваш да я разбереш. Евър.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s