To start with. Perfection?

„Perfection is, broadly, a state of completeness and flawlessness.

The term „perfection“ is actually used to designate a range of diverse, if often kindred, concepts. These concepts have historically been addressed in a number of discrete disciplines, notably mathematics, physics, chemistry, ethics, aesthetics, ontology, and theology.”

Из Уикипедия

Една от причините за отлагането, обмислянето, отричането и пренебрегването на писането в този блог и не само. Представяте ли си колко трудове, учебници, статии, иновации, полу-гениални идеи са били отлагани и подлагани на непрекъсната критика, вследствие на което никога не са придобили форма, чрез която могат да достигнат от нематериалния човешки ум до материалната среда и до възприятието на всеки един от нас.

В определението, поместено в най-всеобхватната и популярна енциклопедия днес, понятието за перфектност съдържа две думи – пълнота и безупречност, безгрешност. Това ли е всъщност към което се стремим? Да не допускаме грешки, да сме винаги изцяло, максимално, напълно, на макс, абсолютно «в нещата». Що за утопия, откъде ли идва?

Досега в историята на епохите, естествените науки, технологиите и пр. не се е стигнало до понятие или явление, феномен, което да е.. абсолютно абсолютно. Човешкият физически, умствен и сетивен потенциал е лимитиран; вселената, колкото и да продължава да се разширява според някои съвременни (звучащи достоверно) научни теории, също е крайна; perpetuo mobile удари на камък; безсмъртието не се среща дори и при мъдреците, притежаващи «пълнотата» от определението горе. В този толкова краен, непълен, несъвършен и пълен с изключения свят, откъде произлиза тази неумолима нужда на хората от единно правило, закон, стратегия, наръчник, ако щете, за това как се случва светът. Тук се появява науката – желязната, непоколебима (оборвана и оспорвана хиляди пъти) наука. Живеем в несъвършен свят, а търсим отговорите за него в съвършенството  и абсолютизма на математиката, физиката и химията. Още помня думите на учителката ми по физика в гимназията. Бях доста зарибена по точността и прецизността на тази наука, четях и решавах задачи, за които знаех, че няма «лабаво», няма два отговора, всичко си е точно и винаги достигаш до верния отговор. В края на един от часовете, когато я попитахме за нещо си, свързано с космоса, вакуума и пр., тя се засмя и възкликна: «Ама вие всичкото това, което го учите е невярно, това няма нищо общо с истинската физика». Естествено последваха бурни освирквания на образователната ни система защо аджаба учим грешни неща, но по-важното за мен остава следното – нищо не е толкова абсолютно и перфектно, колкото е на листа хартия. Химичните елементи не си взаимодействат в чист вид, както пишехме съединенията едно време по химия; клетките в организмите взаимодействат и съществуват благодарение една на друга, а не извършват клетъчните процеси самостойно; физическият свят никога не е в абсолютен покой; дори самите ни тела са един постоянен процес. В този ред на мисли, къде е мястото на идеала? Според Платон съществува свят на идеите, а предметите и вещите са техни подобия посредством подражание. Идеята е нематериална, също както перфектността, абсолютността и съвършенството. В този смисъл не можем да пипнем, видим или усетим нищо абсолютно. Преди да направя заключението, че сме изключително ограничени откъм възприятие същества, ще отбележа друго. Все пак идеята, идеалът и съвършенството съществуват, появили са се като концепти и понятия в познанието ни. Абстрахирайки се от конкретиката на точната им дефиниция, можем само да кажем, че са факт в пространството(не задължително в материалното).

Сякаш двете крайности вървят успоредно при всеки опит за изграждане на «теория за нещата»: идеализъм <> материализъм, материя <> антиматерия, ин <> ян.

 

Може би в това се корени пълнотата на перфектността – никога не я достигаме, защото винаги има още някъде да вървим.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s